Genel

Bitter Çikolata Çeşitleri Nelerdir?

Bitter Çikolata Çeşitleri Nelerdir?
Bitter, beyaz ve sütlü çikolata çeşitlerini hepimiz çok yakından tanıyoruz ve 7’den 70’e severek tüketiyoruz. Peki ya diğer çikolata çeşitleri nelerdir? Tabii ki çikolata çeşitleri yalnızca bitter, sütlü ve beyaz çikolata ile sınırlı kalmıyor. Gelin hep beraber onlara bakalım!
  1. Sütlü Çikolata
    Günümüzde en popüler ve en çok tüketilen bir çikolata türü olarak kabul edilen sütlü çikolata, açık kahverengi rengi, kremsi dokusu ve tatlı tadı ile hepimizin kalbini fethetti. Çikolata likörü, şeker ve sütün birleşimi ile elde edilir. Bazen pürüzsüzlüğünü arttırmak için soya lesitini adı verilen bir emülgatör eklenir. Ancak beslenme uzmanları sütün yapısından dolayı çikolatanın faydasını azalttığını belirtmektedir. (Bitter çikolatanın faydaları hakkındaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
  2. Beyaz Çikolata
    Şeker, kakao yağı, süt, vanilya ve lesitin adı verilen bir emülgatör birleştirilerek yapılır. Bu bileşenler beyaz çikolatanın tatlı aromasını vermektedir. Genellikle şekerli, yoğunlaştırılmış süt ve vanilyanın koyu renkli notaları ile öne çıkıyor. Kaliteli bir beyaz çikolatanın diğerlerinden farkı ise, kaliteli bir beyaz çikolata kakao yağı bazından ve yüksek şeker ve süt içeriğinden elde edildiğinden yumuşak ve kremsi bir yapıya sahip olmasıdır.
  3. Bitter Çikolata
    Belirgin koyu kahverengi rengi ile öne çıkan bir diğer popüler çikolata çeşidi ise bitter çikolatadır. Bu çikolata türünün bileşimi oldukça basittir. Genellikle yalnızca iki bileşenden oluşmaktadır: çikolatalı likör ve şeker. Bazen az miktarda vanilya veya soya lesitini eklenir. Kaliteli bir bitter çikolata ek süt içermediğinden vegan dostu bir çikolata sayılmaktadır. Süt ve şeker bulundurmaması ayrıca bitter çikolataya daha sıkı bir yapı kazandırır.
  4. Ruby Çikolata
    2017 yılında Belçikalı çikolata üretici Barry Callebaut tarafından keşfedilen Ruby (Yakut) Çikolata kırmızı – pembe rengi ile diğer çikolata türlerine göre öne çıkmaktadır. Sanılanın aksine Ruby çikolata beyaz çikolatadan değil Ekvador, Brezilya ve Fildişi Sahili’nde yetişen özel bir yakut kakao çekirdeğinden üretilmektedir. Kakao muhtevası ve sütten elde edilen yakut kakao, meyveli ve taze ekşi lezzet notalarına sahiptir.